GRATIS RECHTSBIJSTAND

In de relatie tussen werkgever en werknemer kunnen allerlei situaties ontstaan die vragen oproepen of voor complicaties zorgen. Met het juiste advies kunt u een arbeidsconflict doelgericht oplossen of zelfs voorkomen.

GRATIS RECHTSBIJSTAND

Als uw inkomen laag is en u heeft een juridisch probleem dan komt u wellicht in aanmerking voor een pro deo advocaat. Helemaal gratis is zo n advocaat trouwens niet. Afhankelijk van de hoogte uw inkomen betaalt u een eigen bijdrage als een zaak behandeld moet worden. De laagste wettelijke eigen bijdrage die u aan een advocaatkosten kwijt bedraagt op dit moment € 156,-.

Hoe werkt dat nou die gefinancierde rechtsbijstand ?
Als u een juridische probleem heeft kunt u mij bellen of voor het spreekuur een afspraak maken. We bespreken dan het probleem eerst gratis. Als u wilt dat ik u verder help dan moet ik een formulier invullen waarbij ik zogenaamde gefinancierde rechtsbijstand voor u aanvraag. Doorgaans duurt het dan een kleine week voordat ik daarover een besluit van de overheid (Raad voor Rechtsbijstand) heb ontvangen. In dat besluit staat dan of u voor dergelijke rechtsbijstand in aanmerking komt mede gelet op uw inkomen. De omvang van de door u te betalen eigen bijdrage wordt ook in het besluit vastgesteld.  Doorgaans kan ik voordien al een inschatting maken. De beslissing dat u voor een pro deo advocaat in aanmerking komt noemen wij een “toevoeging” .Als de zaak afgelopen is, kan ik die toevoeging declareren bij de overheid en ontvang ik van de overheid een vergoeding voor mijn werk.

Lang niet elke advocaat doet mee aan dit systeem en treedt dus op  voor mensen met een heel laag inkomen, want de vergoeding die de overheid naderhand aan de advocaat betaalt voor het behandelen van een zaak op pro deo basis is laag. Dus als advocaat moet je wel heel gemotiveerd zijn om zaken voor burgers met een laag inkomen te behandelen. Ik heb de overtuiging dat iedereen rechtsbijstand moet kunnen krijgen. Dus ik behandel ook pro deo zaken. Daarnaast behandel ik ook zaken voor bedrijven, instanties en burgers die niet voor zogenaamde gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komen. Schrikbarend is de afname van het aantal advocaten die pro deo zaken behandelen. Zo viel mij onlangs op dat ik volgens de site van de Orde van Advocaten (zoekeenadvocaat.advocatenorde.nl) de enige advocaat in Ede ben die op basis van gefinancierde rechtsbijstand (pro deo) zaken op het vlak van de sociale zekerheid (uitkeringen behandeld. 

Uiteraard sta ik ook bedrijven, instanties en burgers die niet voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komen als advocaat ter zijde op basis van een gebruikelijk uurtarief. Deze cliënten weten dat ik ook als pro deo advocaat optreed voor mensen met een laag inkomen en dat ik dus niet alleen voor het geld mijn werkzaamheden verricht. Zij hebben dus ook een op het bot gemotiveerde advocaat naast zich.


Maak nu vrijblijvend uw kennismakingsafspraak

Gratis rechtsbijstand

Maak nu vrijblijvend uw afspraak

Meer informatie