Gratis rechtsbijstand

Het recht moet voor iedereen toegangkelijk zijn. Als pro deo advocaat help ik mensen wiens inkomen niet toereikend is voor reguliere juridische hulp. U kunt met uw vraag bij mij terecht: we bespreken gratis het probleem en als we besluiten verder te gaan, vraag ik de financiering voor u aan.

Of bel direct

Gratis juridische hulp nodig?

Als uw inkomen laag is en u heeft een juridisch probleem dan komt u wellicht in aanmerking voor gratis juridische hulp door een pro deo advocaat. Helemaal gratis is zo n advocaat trouwens niet. Afhankelijk van de hoogte uw inkomen betaalt u een eigen bijdrage als een zaak behandeld moet worden. De laagste wettelijke eigen bijdrage die u aan een advocaatkosten kwijt bedraagt op dit moment € 156,-.

Gefinancierde rechtsbijstand, hoe werkt dat?

Als u een juridische probleem heeft kunt u mij bellen of voor het spreekuur een afspraak maken. We bespreken dan het probleem eerst gratis. Als u wilt dat ik u verder help dan moet ik een formulier invullen waarbij ik zogenaamde gefinancierde rechtsbijstand voor u aanvraag. Doorgaans duurt het dan een kleine week voordat ik daarover een besluit van de overheid (Raad voor Rechtsbijstand) heb ontvangen. In dat besluit staat dan of u voor dergelijke rechtsbijstand in aanmerking komt mede gelet op uw inkomen. De omvang van de door u te betalen eigen bijdrage wordt ook in het besluit vastgesteld. 

Doorgaans kan ik voordien al een inschatting maken. De beslissing dat u voor een pro deo advocaat in aanmerking komt noemen wij een “toevoeging” .Als de zaak afgelopen is, kan ik die toevoeging declareren bij de overheid en ontvang ik van de overheid een vergoeding voor mijn werk.

Pro deo advocaat uit persoonlijke overtuiging

Lang niet elke advocaat doet mee aan dit systeem en treedt dus op  voor mensen met een heel laag inkomen, want de vergoeding die de overheid naderhand aan de advocaat betaalt voor het behandelen van een zaak op pro deo basis is laag. Dus als advocaat moet je wel heel gemotiveerd zijn om zaken voor burgers met een laag inkomen te behandelen. Ik heb de overtuiging dat iedereen rechtsbijstand moet kunnen krijgen. Dus ik behandel ook pro deo zaken. Daarnaast behandel ik ook zaken voor bedrijven, instanties en burgers die niet voor zogenaamde gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komen.

Schrikbarend is de afname van het aantal advocaten die pro deo zaken behandelen. Zo viel mij onlangs op dat ik volgens de site van de Orde van Advocaten (zoekeenadvocaat.advocatenorde.nl) de enige advocaat in Ede ben die op basis van gefinancierde rechtsbijstand (pro deo) zaken op het vlak van de sociale zekerheid (uitkeringen behandeld. 

Uiteraard sta ik ook bedrijven, instanties en burgers die niet voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komen als advocaat ter zijde op basis van een gebruikelijk uurtarief. Deze cliënten weten dat ik ook als pro deo advocaat optreed voor mensen met een laag inkomen en dat ik dus niet alleen voor het geld mijn werkzaamheden verricht. Zij hebben dus ook een op het bot gemotiveerde advocaat naast zich.

Pro deo advocaat in Ede

Heeft u een juridische vraag? Twijfel dan niet om contact met mij op te nemen voor een gratis kennismaking. Mocht u in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand, vraag ik dit voor u aan.

 

BENT U BENIEUWD WAT IK VOOR U KAN BETEKENEN?

Bel of mail gerust voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking. Of kom naar het gratis inloopspreekuur voor al uw juridische vragen over arbeidsrecht en sociale zekerheid.  Iedere dinsdag van 17.00 tot 18.30 uur. Graag wel op afspraak.

advocatenkantoor-brouwer-2020-768x394

Over mr. Dick Brouwer

Toegankelijke, daadkrachtige en spoedige bijstand. Daar sta ik voor. Ik vind dat het recht voor iedereen toegankelijk moet zijn. U kunt bij mijn kantoor terecht met al uw vragen over arbeidsrecht, sociale zekerheid en contractrecht. Ik help u graag verder.