Contracten

Hoewel ik gespecialiseerd ben ik arbeidsrecht en sociale zekerheid behandel ik ook zaken op het gebied van contractenrecht. Een arbeidsovereenkomst is per slot van rekening ook een contract / overeenkomst en dus is het van belang om inzicht te hebben in het overeenkomstenrecht.

Of bel direct

Juridische hulp nodig bij contracten?

Zowel particulieren als bedrijven sluiten met grote regelmaat contracten af. Bedrijven willen overeenkomsten nog wel bestuderen, alhoewel het lezen van algemene voorwaarden er vaak bij in schiet.

Consumenten hebben vaak geen idee wat men allemaal is overeengekomen. Men koopt online een artikel bij Bol.com, Wehkamp, Otto etc. of er wordt een vakantie geboekt, maar wat de rechten en plichten over en weer zijn, dat wordt vaak pas duidelijk als het mis gaat. Als het product dat men besteld heeft bij opening van de verpakking van ellende uit elkaar valt; of als een vrieskist wordt besteld die niet vriest, zoals ik persoonlijk ondervond; als het hotel dat als een paradijs werd aangeprezen ernstig vervuild is, of de deurwaarder of incassokantoor op de stoep staat met het bericht dat iets niet zou zijn betaald en de gevorderde incassokosten, rente etc. meer bedragen dan de oorspronkelijk prijs van de aankoop.

 

Wat als de levering niet overeenkomt met de verwachting?

U kunt op een aantal manieren reageren. Een brief of email sturen en twee weken later merken dat de volgende aanmaning bij u door de brievenbus valt alsof men uw brief niet heeft gelezen. Bellen kan ook. Eerst een half uur of langer in de wacht staan en daarna horen dat u wordt doorverbonden, waarna de verbinding wordt verbroken. U kunt dus wachten en mailen totdat u een ons weegt of totdat u bericht ontvangt van een deurwaarder dat er beslag op loon of uitkering is gelegd. Of u kunt even contact met mij opnemen en advies vragen.

 

Voorbeeldsituatie: contractrecht bij consument

Laat ik het in dit voorbeeld maar even bij mezelf houden.

Ik heb bij een juwelier al weer eventjes geleden een horloge gekocht van laat ik het merk maar X noemen tegen een prijs van € 695,-.

Het horloge wordt volgens een Engelse brochure als volgt omschreven: 

“Rugged and edgy, the watch X is perfect for the outdoorsmen. Each piece in the line has bold dials with large numerals and wearers have a choice of colors and textures that unite with innovation in the form of the exclusive H-10 movement. This caliber has 80 hours of power reserve to meet the toughest performance expectations. These watches are designed for the adventurous, active wearer.”

De Nederlandse brochure over dit horloge van merk X luidt:

“De stoere en eigenzinnige X horlogelijn is perfect voor de outdoor-liefhebber. Alle horloges in deze lijn hebben een duidelijke wijzerplaat met grote cijfers en de dragers kunnen kiezen voor een band van sterk canvas, leer of roestvrij staal – allemaal zeer geschikt voor actieve handen. Deze horloges zijn ontworpen voor de avontuurlijke, actieve horlogedrager. Waterdichtheid: 10 bar (100 m) en een gangreserve van 80 uren.”

En: het horloge zou een opvallende accessoire zijn voor stoere mannen. Gelet op de waterdichtheid zou je er ook mee kunnen zwemmen.  Volgens de brochure zouden Amerikaanse soldaten het horloge ook hebben gedragen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aangezien ik mijzelf bij tijd en wijle als stoere avontuurlijke man beschouw, ik ook regelmatig zwem en ik het horloge qua uiterlijk wel strak vond, heb ik het horloge gekocht.

Nou weet ik niet of de Amerikaanse soldaten tevreden waren over dit horloge, maar bij mijn eerste sprong in het zwembad met het horloge om, bleek het horloge zo lek als een mandje te zijn. Ik contact opnemen met de juwelier. Telefonisch wierp de juwelier zoveel bezwaren op, dat bij mij de indruk werd gewekt dat reparatie en herstel van het horloge niet voetstoots zou plaatsvinden.

De juwelier stelde naderhand tevens:

“Wel wil ik erop wijzen, dat het horloge weliswaar waterdicht is. Maar dat zwemmen wordt afgeraden. Dit vindt u ook terug op onze website.”

Ik laat daarop middels email weten dat ik de tekst op de website van niet heb gelezen, maar dat een dergelijk bericht enorme afbreuk doet aan de uitstraling van een horloge dat enerzijds in een brochure wordt aangeprezen als een horloge voor avontuurlijke actieve horlogedragers dat een waterdichtheid heeft van 10 bar, doch dat anderzijds door een verkoper zou worden ontraden om met het horloge om te gaan zwemmen. Dat zou hetzelfde zijn als dat een Land Rover Defender in een brochure wordt aangeprezen als auto voor buitenleven en jacht met een 4WD aandrijving en de verkopende garage zou in een verscholen hoekje op zijn website vermelden dat de auto niet geschikt is voor onverharde en hobbelige wegen. Dan is er ook sprake van tegenstrijdige berichtgeving waarop naar willekeur een beroep op gedaan zou kunnen worden.

Dagvaarding

De juwelier en of de fabrikant wilde het horloge wel repareren, maar dan tegen een bedrag van ongeveer € 330,- Dat ging mij iets te ver. Bovendien werd het voor mij, zoals cliënten dat ook wel eens overwegen, een principekwestie. Je koopt gewoonweg niet een dergelijk horloge dat bij de eerste de beste plons zo lek als een mandje blijkt te zijn.  Dus heb ik de juwelier gedagvaard tot terugbetaling van de koopprijs met kosten en rente.  Tot een uitspraak van de rechter is het niet gekomen. De advocaat van de juwelier gaf nadat de dagvaarding was uitgebracht te kennen dat de koopprijs werd terugbetaald met vergoeding van gemaakte kosten.

Hier gaat het over een koopcontract met als onderwerp een horloge, maar het had ook kunnen gaan om een landbouwmachine, een auto, een huis of noem maar op.

Komt u nou na een koop ook voor een onaangename verrassing te staan, neem dan eens contact op met mij. 

Contractrecht advocaat in Ede

Voor uw vragen, als bedrijf of consument, bent u bij mij welkom. Neem contact op voor een vrijblijvend en gratis adviesgesprek. 

 

BENT U BENIEUWD WAT ADVOCATENKANTOOR BROUWER VOOR U KAN BETEKENEN?

Bel of mail gerust voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking. Of kom naar het gratis inloopspreekuur voor al uw juridische vragen over arbeidsrecht en sociale zekerheid.  Iedere dinsdag van 17.00 tot 18.30 uur. Graag wel op afspraak.

advocatenkantoor-brouwer-2020-768x394

Over mr. Dick Brouwer

Toegankelijke, daadkrachtige en spoedige bijstand. Daar sta ik voor. Ik vind dat het recht voor iedereen toegankelijk moet zijn. U kunt bij mijn kantoor terecht met al uw vragen over arbeidsrecht, sociale zekerheid en contractrecht. Ik help u graag verder.